Kambiyo Vergisi Nedir ?

Kambiyo temel olarak dilimize İtayanca’dan geçmiştir. Bozdurma ve değiştirme anlaında kullanılmaktadır. Ekonomide ise para ya da para yerine geçen belgelerin değişitirlmesine kambiyo adı verimektedir. Kambiyo Vergisi Nedir ? ise bu işlemlerden alınan vergileri anlatmaktadır. Para kullanılan tüm alım satım işlemlerinde bu vergiler bulunmaktadır. Kağıt ile paranın değiştirilmesi olan kambiyo günümüzde tüm dünyada kullanılmaktadır. Ticari alacak verecek işlemlerinde de kullanılmaktadır. Kıymetli olan evrek çeşitlerinin genel adı kambiyo senedidir.

Kambiyo Vergisi Nedir

İncelikleri Nelerdir ?

Kambiyo Vergisi ilk olarak 1998 yılında getirilmiştir. 2008 yılında ise tekrar kaldırılmıştır. Ardından Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tekrar yürürlüğe girmiştir. Kambiyo Vergisi Nedir ? bu nedenle günümüzde en sık sorulan sorular arasında bulunmaktadır. Kambiyo işlemlerinde satış miktarları üzerinden binde 1 oranında vergi alınmaktadır. Döviz almak isteyenler resmiyete göre artık vergi ödemek zorundadır. Döviz kredilerinin ödenebilmesi için banka krediyi alan kişi için kambiyo satışlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini 0 olarak tutmaktadır. Belli kurumlar arasında gerçekleşen kambiyo satışlarında, kredi borçlularına olan kambiyo satışlarında da vergi alınmamaktadır. Cumhurbaşkanlığı kararı ile Gider Vergileri Kanunu üzerinde çeşitli oynamalar yapılmıştır.

Nasıl Hesaplanır ?

Paranızın elde ettiği faiz üzerinden kambiyo hesaplanmaktadır. Kambiyo Vergisi Nedir ?de önemli olan konu tamamen paranızın almış olduğu faiz olmaktadır. Toplam tutarın bir önemi bulunmamaktadır. Daha öncelerinde kazanç üzerinden hesaplanana kambiyo vergisi Cumhurbaşkanlığı kararı ile faiz üzeriden yapılmaktadır. Dövizlerde ise tamamen satış miktarları üzerinden hesaplamalar yapılmaktadır. Yabancı paralar ile yapılan işlemlerde kur farkının büyük bir etkisi olmaktadır. Bu da kar miktarlarını büyük bir oranda etkilemektedir. Gelir miktarları üzerinden takip edilen karlar, kambiyo durumlarında ise alacaklı olan kişi adına kayıt yapılmaktadır. Dönemin sonunda ise hesaplar 690 dönem kar zarar hesabına aktarılarak işlemler kapatılmaktadır. Zarar durumlarında da işlemler aynı şekilde gerçekleşmektedir. Bu verilere bakarak işletmeler yıl içinde olan kar ve zarar durumlarını belirlemektedir. Vergi hesaplamak için ise bu konuyu iyi anlamak gerekir. Örnek olarak dolar 2 TL iken 1000 dolar almış olun. Doların değeri 3’e ulaştığında sizin 1000 dolarınız 3000 dolar haline gelir. Yani elinizde fazladan 1000 dolar olmuş olur. Normalde 1000 dolar üzerinden BSMV hazırlanması gerekirdi. Ancak yapılan yeni düzenlemelere göre 3000 dolar üzerinden BSMV ödemeniz gerekecektir. Yani döviz aldığınız durumlarda zarar etmiş bile olsanız, mutlaka verginizi ödemiş olmanız gerekecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir