Hangi Gün Alışveriş Yapılır?

Alışveriş, tüketim toplumunun en önemli göstergelerinden biri. Eskiden insanlar ihtiyacı olan besin maddelerine sahip olabilmek için takas denilen değiş tokuş yöntemine başvurmaktaydı. Herkes, ihtiyaç fazlası ürününü takasa sunar, böylece israfın önüne de geçilirdi. Ancak günümüzde ihtiyaç dışında da haftanın 7 günü alışveriş yapılmaya başlandı.

Haftanın her günü alışveriş yapmak doğru mu?

İhtiyaçlar bitmiyor, evdeki eksiklerin sonu gelmek bilmiyor. Hal böyle olunca insanlık, ihtiyacı olsun olmasın sürekli alışveriş halinde. Bu 7/24 tüketim hali birçok kaynağın hızla tükenmesine, dünya çapında su ve gıda rezervlerinin de erimesine yol açmakta. Uzmanlar, sağlıklı bir kişinin 10 günde bir temel ihtiyaçları için alışveriş yaptığını, haftanın hemen her günü ufak tefek de olsa marketten ya da internetten alışveriş yapmanın bir tüketim bağımlılığı göstergesi olduğunu savunmaktadır.

E-Ticaret, alışveriş günü kavramını değiştirdi

İnternet üzerinden alışveriş henüz yokken, yaşanılan semtteki pazarın kurulduğu gün ya da yılda iki defa bayramlarda alışveriş yapılırdı. Memur ve işçiler ise maaşlarını aldıkları gün, 1 aylık toplu masraf görürlerdi. Hem ekonomik imkanların artması, üretimin ve ürün çeşitliliğin artarak dağıtım imkanlarının çoğalması hem de tüketim toplumu denen bir kavramın ortaya çıkması alışveriş gününü haftanın 7 günü haline getirdi. Web 2.0 ile hayata geçen e-ticaret siteleri sayesinde tek tıkla alışverişin önü açıldı. Artık insanlar AVM’lerde dolaşmadan, semt pazarına uğramadan ya da markette kasa sırası beklemeden bilgisayar ya da telefondan istediği ürünü günün herhangi bir saatinde sipariş edebilmekte.

Alışveriş için en doğru gün hangisi?

Alışverişin bu kadar kolaylaşması ve alım imkanlarının rahatlaması ile birer alışveriş bağımlısına dönüşüldüğü gerçeği artık kabul edilmeli. Bu gerçekten yola çıkarak bazı önlemler alınmalı. Bu önemler sayesinde alışveriş bağımlılığı biraz da olsa hafifletilecektir. Eğer internet üzerinden alışveriş yapılacaksa, indirimlerin arttığı özel günler beklenmelidir. 14 Şubat Sevgililer Günü, Anneler Günü ya da yılbaşı öncesi sürekli alınan ürünlerin indirimleri denk getirilmelidir. E-ticaret uzmanları stok ve fiyat sorunu yaşanmaması için internetten alışverişe en uygun günün pazartesi olduğunu belirtir. Araya hafta sonu girmeyeceği için de uzun süre kargo bekleme sıkıntısı yaşanmayacaktır.

Uzmanlar, özellikle hafta sonları ve iş çıkışı AVM’ler başta olmak üzere mağazalara alışverişe gitmenin doğru olmadığı görüşünde. Dışarıda alışveriş için en uygun günler hafta içleri pazartesi, salı, çarşamba ve perşembedir. Hafta içi gündüz saatlerinde mağazalar daha tenha olmakta, indirimdeki ürünlerin stoklarında da sorun yaşanmamaktadır. Ancak alışverişi iş çıkışına bırakmak yorgunluk ve açlık duygusuyla birlikte kişinin daha fazla harcama ve ihtiyacı olmayan ürünleri alma eğilimi göstermesine yol açmaktadır.

Alışveriş son güne bırakılmamalı

İnternetten veya dışarıdan alışveriş yapılacağında dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, son güne bırakmadan alışverişi yapmaktır. Babalar günü hediyesini veya yılbaşı alışverişini o gün geldiğinde ya da bir gün öncesinde değil günler hatta birkaç hafta önce yapmak hem daha ekonomik hem daha sağlıklı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir